OKTOBERNIEUWS  2016
 

 

 


HERFST IN ORIËNTAL CITYDe herfst is weer in het land, winterkleren uit de mottenballen, griepprik halen, maar ook weer gezellig kaarsjes aan en zuurkool, boerenkool en hutspot en bijbehorende worsten op tafel.
Op de foto “onze Chinees” met de fraaie paardenkastanje in herfsttooi. Vroeger een klein buurtkroegje waarvan het rechtse lage gedeelte nog een restant is, vervolgens door beheerder Nijhuis uitgebouwd tot grand café met twee biljarts, zitjes en een grote bar en nu weer uitgebreid met de vroegere fietsenstalling tot een van de beste Chinezen van de stad….


 

 DE BLOEMPJES GINGEN SLAPEN..Ook deze keer vonden we een lied dat we vroeger op school zongen.
Net als wij mensenkinderen begeven zich ook de bloemen, de vogels en de krekels zich 's avonds ter ruste. Nu is het herfst en zal het iets langer duren voordat de natuur weer opnieuw zal ontwaken.Luister en zing het mee bij   "NOSTALGIE"
 

 
WINKELS


Tijdens onze kinderjaren waren er al buurtsupers in opkomst ( b.v. HEDO)maar onze moeders kochten toch liefst bij de vertrouwde winkeltjes op de hoek. Ook al moest je vaak lang wachten omdat er klanten voor je waren, het was gezellig en je hoorde nog eens wat en kon er je eigen sores en vreugde kwijt……. Twee winkels, vlak bij school, kennen we allemaal nog wel….. Ze zaten tegenover elkaar op de hoek van de Haaksbergerstaat en de Dr. P van Hoekstraat. De Sperwerwinkel van Hiensch en de slagerij van Tieman waarvan zoon Henri nog bij ons in de klas heeft gezeten.


We hebben twee oude advertenties gevonden waarin Hiensch in 1943 zijn klandizie een gelukkig nieuwjaar wenst en Tieman in 1930 de opening van zijn zaak aankondigt die hij nog ouderwets ’t Steernfenne’ noemt. In 1930 ligt het Stevenfenne namelijk nog in Lonneker maar het meest opvallende is het adres. Dat is niet de hoek van de Haaksbergerstraat maar het winkelpand op de hoek van de Dr. P van Hoekstraat en de Boekweitstraat waar in onze schooltijd bakker Brasz zat.
We nemen aan dat in die tijd toen ook onze school nog niet was gebouwd ook het winkelpand waar nu modehuis Schepers zit, nog in aanbouw was. In dit pand zaten in onze schooljaren, slager Tieman en kapper Zervaas. Servaas verhuisde naar de Voorstad en de vrouw van Tieman begon er een snoepwinkeltje terwijl aan de zijkant van de slagerij ook een automatiek met gehaktballen. karbonades enz. werd geplaatst. Het snoepwinkeltje huisvestte later juwelier Anneveld…


             


 
 

 

DE OALE BEUKMisschien hebben jullie net als Gerrit in de kinderjaren een boom gehad waar je samen kwam met vrienden of uitrustte van avonturen………..


Lees het bij  "GEDICHTEN"


 

 
BAKKER BUSCH

Wie kende deze luxe bakker niet...
Zijn heerlijke gebak en taarten vlogen als warme broodjes over de toonbank..
Als gevolg van een brand die in april 2009 een deel van de bakkerij van Gerrit en zoon Benno Busch aan de Haaksbergerstraat / hoek Helenastraat in Enschede in de as heeft gelegd.
Of er zich daarna nog een ondernemer gevestigd heeft is ons niet bekend maar jammer genoeg staat het pand nu alweer een hele tijd leeg.

 


 
 

 
POËZIEALBUM VAN HERMA

Dit keer kozen we uit het album van Herma het versje van Ria met de lieve wens dat het hartje van Herma mooier zal zijn dan de roosjes op de hei...
Ook Diny schreef over rozen die Herma  op aarde moet plukken en uitte de wens om haar vooral niet te vergeten!!

 

 

 
DE TUINCOMMISIE


De woningbouwvereniging “Vooruit” die eigenaar was van de rood bedakte woningen op het Stevenfenne, had haar domicilie aan de Gerststraat  met de ingang direct rechts naar achteren voordat de eerste rijtjeswoningen waar Ria woonde, begon. De foto is bijna bij haar voor de deur genomen. Men kende diverse bewonerscommissies met inspraak waaronder die voor de inrichting en het onderhoud van de plantsoenen en tuinen waarvan we hier de leden in de jaren dertig zien afgebeeld. Misschien zijn er onder jullie die hun opa of vader herkennen. Wij kennen alleen de man uiterst rechts, het is Gijp Bouman de opa van Bert Edelenbos die aan de Gerststraat en later in de Frederikastraat woonde…

            

 

 
TUINKABOUTERS


Hoe vaak hebben we als jongens niet bewonderend staan te kijken naar de vader van Willi v.d. Berg als hij bezig was in zijn atelier tegenover onze school met het creëren van kleurige beeldjes van herdershonden. We vonden een leuke oude advertentie waarin hij ook zijn tuinkabouters aanprijst….helaas zonder afbeelding. Misschien toen als tip voor de tuincommissie………..  

 


HART..

Recent vernamen we van Willi dat de behandelingen bij haar ziektebeeld niet het beoogde resultaat hebben opgeleverd. Maar Willi is sterk en blijft gelukkig positief denken.

Wij wensen haar van harte beterschap en heel veel sterkte en kracht!                                        HOU JE HAAKS WILLI!!!
 

 


PUZZELTJE


Zoals gebruikelijk hebben we ook deze keer weer als laatste onderdeel een puzzeltje voor de liefhebbers.  Aanvankelijk wilden we ermee stoppen omdat we er recent achter kwamen dat de puzzeltjes alleen te maken zijn van achter een PC en helaas niet met tablet of ipad. 
We hebben overwogen om toch maar gewoon door te gaan...
De herfst is weer in 't land en we hebben er een toepasselijk plaatje bij gevonden...Veel puzzelplezier!! 

 

 

TOP

HOMEPAGE