MEINIEUWS  2016
 

 

 
HOPSA HEISASA

Uiteraard beginnen we met een passend lied. Dit keer wel heel erg in mei passend en ook nog goed in het geheugen liggend. Alhoewel het “Hopsa, Heisasa” op onze leeftijd wel iets heeft ingeboet, stimuleert het ons voorjaarsgevoel toch wel en kunnen we het zeker meezingen….


Kijk, luister en zing bij  
“NOSTALGIE”


 

 


 
5 MEI 1955Een paar jaar geleden hebben we al eens een stukje gewijd aan de optocht “TIEN JAAR BEVRIJDING” op 5 mei 1955 waarin we in eigen kleding zogenaamd als boertjes en boerinnetjes meeliepen… 
Helaas waren er weinig foto’s beschikbaar en al helemaal niet van onze school…..
Maar Kijk eens wat voor verrassing er uit Herma’s familiealbum tevoorschijn kwam…. Helaas waaiden de wimpels en vlaggen iets te veel heen en weer waardoor we maar gedeeltelijk zicht hebben op onze klas.
We zien Herma in het midden met de vlag, daar achter met pet; Hans Scholte in ’t Hoff, dan Hannie Gelderman en Bertie Knol met de dorsvlegels (anderhalve bezemsteel aan elkaar gebonden) die alle jongens droegen.
De meisjes met de korenaren zijn van de derde klas en de man ernaast is de heer Vasterd van het schoolbestuur.
 

 
ABRO


Eerst werd er afgewassen met gewoon een hand vol soda in een bak warm water. Maar wij groeiden op in een nieuwe en moderne tijd en daar kwam als een van de eerste revolutionaire wonderen ABRO op de markt waar je zowel mee kon afwassen en de wolwas doen…. Ik weet nog uit de tijd dat ik Jan Aaltink de petroleumboer hielp dat de flessen niet aan te slepen waren, vooral toen er gratis ‘pick-pack kralen’ in de fles zaten, plastic bolletjes die je in elkaar kon drukken en waarmee je een halssnoer kon maken…..

  

 

KWAM DAT ZIEN……..


We hebben er allemaal wel eens last van…. Momenten van weemoed waarin we terug verlangen naar onze kindertijd en hopen nog eens even onbevangen als toen maar met de kennis van nu de mooie dingen her te beleven. Liefst alleen de mooie dingen want niet alles verliep in onze jeugd zo onbezorgd en zonder problemen. Onze ouders hadden het niet breed en moesten de eindjes aan elkaar knopen…..

Mini heeft de leuke dingen die ze nog wel eens zou willen herbeleven in haar gedichtje mooi op een rijtje gezet…Misschien herkennen jullie ze ook.
Kijk maar eens bij  “GEDICHTEN” 

 
POËZIE


Herma gunt ons weer even een blik in haar Poëziealbum waar we kunnen genieten van het rijmen en dichten van een niet erg populaire leraar en onze Wil de la Montagne…  

 


OPENING VAN ONZE SCHOOL…..


Oude kranten napluizen is een hobby en wanneer je wat over onze school vindt, geeft dat grote voldoening. Dit stond er op 18-8-1931 in een provinciaal dagblad…
Wat ons opvalt is dat er van al de hotemetoten die er worden genoemd, twintig jaar later toen wij kwamen alleen nog de heer Sellenraad in functie was. Stevenfenne was nog Steernfenne….
En wie weet wat een epidioscoop is? We hebben het niet in het woordenboek kunnen vinden en destijds ook nooit gezien (misschien wat wij vroeger een toverlantaarn noemden?)
Het gymlokaal kwam er pas toen wij al lang van school waren…….
Toch leuk om te lezen. 

 
FOTO

In tegenstelling met bijvoorbeeld het Pathmos zijn er van het Stevenfenne maar weinig publieke oude foto’s bekend en van de Braker al helemaal niet. Blijkbaar was men bij de gemeente niet bepaald trots op deze oude wijken. We zijn dus aangewezen op particuliere kiekjes.
Maar wie zoekt, zal vinden en wie geduld heeft wordt beloond……
Daan Horsselenberg (broer van Tonie die bij ons in de zesde klas heeft gezeten) die in de Ypkemeulestraat is opgegroeid maar wiens vader van de Braker kwam, las onze website en heeft een ons een paar prachtige foto’s gestuurd waarvan we vandaag de eerste plaatsen….
We zien bewoners van de Braker in de jaren twintig bereidwillig voor de fotograaf poseren op een plek die wanneer we de buurt hebben gekend, wel kunnen herkennen.
We zien de hoek van de Burgemeester Jacobsstraat en de Broekheurnerweg.
Het hoekgebouw op de achtergrond staat er nog en was in onze jeugd de winkel van groenteboer Staarman. Het andere hoekpand is gesloopt en gaf destijds onderdak aan kruidenier Reimerink.
We danken Daan voor deze fraaie plaat… Ik weet zeker dat Rob er met belangstelling naar zal kijken.
En wie weet, staan er nog bekenden bij..

 

 

 
PUZZELTJE


Dit keer kozen we een
schoolplaat van B. Bueninck van een ons welbekend plaatsje waar we met de 5e klas op schoolreis naartoe zijn geweest...

Voor de liefhebbers veel puzzelplezier gewenst!!

De zomervakantie nadert nu snel en daarom zijn we voorlopig ook aan het eind gekomen van ons  "oald nieuws"....
Of je nu naar het buitenland gaat of in eigen land blijft, wij wensen iedereen een mooie en zonnige maar vooral ontspannende vakantie!!

In oktober pakken we de nieuwsedities weer op en wat ons betreft graag een tot ziens in een volgend seizoen.....


 

 

 

TOP

HOMEPAGE