MAARTNIEUWS  2024
 

 
 





LIED



Als ouders en grootouders maken we ons allemaal zorgen over wat er later van onze kinderen en klein kinderen terecht zal komen. Wat bereiken ze in de maatschappij en worden ze er gelukkig van.
Mini toverde uit haar platenrekje een toepasselijk singeltje van een zanger van onze leeftijd die nog steeds van zich laat horen….


Luister en kijk mee bij;     
NOSTALGIE


En… heb je nu zelf een zanger of hit uit je tienertijd die nog eens graag wilt horen en met ons delen?

Bel of mail het door naar Mini dan gaan we er voor een volgend
“OALD NIE’JS” mee aan de slag.




 

 

 

 

 

 






OUDEREN…


Ze noemen ons "De Ouderen"
We zijn geboren in de jaren 40-50-60.
We zijn opgegroeid in de jaren 50-60-70.
We hebben gestudeerd in de jaren 60-70-80.
We gingen uit in de jaren 70-80-90.


We trouwden en ontdekten de wereld
in de jaren 70-80-90.
We wagen ons in de 80-90's.
We stabiliseren in de jaren 2000.
We zijn wijzer geworden in de jaren 2010.
En we gaan stevig door en verder 2020.


Blijkt dat we ACHT verschillende decennia hebben meegemaakt...
TWEE verschillende eeuwen...
TWEE verschillende millennia...
We zijn van de telefoon met een operator
voor langeafstandsgesprekken naar videogesprekken gegaan,
naar overal ter wereld.


We zijn overgegaan van dia's naar YouTube,
van vinylplaten naar online muziek,
van handgeschreven brieven naar mail en whatsapp.
Van live wedstrijden op de radio, naar zwart wit tv,
kleuren tv en daarna naar 3D HD tv.
We zijn naar de videotheek geweest en nu Netflix kijken.


We leerden de eerste computers kennen,
ponskaarten, floppy disks,
en nu hebben we gigabytes en megabytes op onze smartphones.
We droegen tijdens onze jeugd korte broeken en daarna lange broeken, Oxfords, fakkels, shell pakken & blauwe jeans.
We ontweken kinderverlamming, meningitis, polio, tuberculose, varkensgriep en nu COVID-19.
We reden op skates, driewielers, fietsen, brommers, benzine of diesel auto's en nu rijden we hybriden of elektrisch.


Ja, we hebben veel meegemaakt maar

wat een geweldig leven hebben we gehad!
Ze zouden ons kunnen omschrijven als "exennials", mensen die geboren zijn in die wereld van de jaren vijftig, die een analoge jeugd en een digitale volwassenheid hadden.
We hebben een soort van "Alles gezien"!
Onze generatie heeft letterlijk meer meegemaakt en gezien dan welke andere in elke dimensie van het leven.



Het is onze generatie die zich letterlijk heeft aangepast aan "VERANDERING. "
Een groot applaus voor alle leden van een heel bijzondere generatie,
die UNIEK zal worden!




 

 





 

 





 

 

 

 

 





VROUWENHANDEL OP DOLPHIA
 


Gerrit vertelt over Dolphia van voor de Eerste Wereldoorlog….

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

VROUWENHANDEL OP DOLPHIA


Tussen die zeventiende en negentiende eeuw heerste er in Duitsland grote armoede. Vooral de boerenbevolking had het niet breed en kon van de opbrengst van het eigen Bauernhof nauwelijks rondkomen. In Nederland daarentegen was er voor boerenarbeiders tijdens de oogsttijd werk zat. Vooral in Groningen en Friesland had men gebrek aan dagloners. Veel Duitse boeren trokken in de oogsttijd die eind juni begon dan ook naar het rijke Holland onder het motto; “Ist in der Heimat bitter Not, In Holland gibts Verdienst und Brot.” Controle aan de grenzen was er niet en ook paspoorten etc. had men nog niet nodig. In Duitsland werden ze Hollandgänger genoemd, bij ons hadden ze diverse bijnamen zoals Hannekemaaier (naar de 24e juni, gedenkdag van de heilige Johannes, ook wel Hannes waar op het maaien begon)maar ook Poep (verbastering van Paap), Pikmaaier of Grasmof.
Ze werden echter met open armen ontvangen en kregen naar verhouding goed betaald.
Sommigen zagen handel in hun bezoek aan Holland en namen diverse gewilde waren mee die ze hier goed konden verkopen en waar velen later hun beroep van maakten. Ze werden Kiepenkerls genoemd die met een mand handelswaar op de rug rondtrokken. Zo werden de broers Clemens en August Brenninkmeijer rijk met hun handel in textiel en vestigden ze zich in Sneek van waaruit het imperium C&A werd opgebouwd.

         

Rond de dertig duizend Hannemaaiers trokken jaarlijks naar Holland waarvan er velen ook buiten de landbouw werk vonden zoals in de walvisvaart en de scheepsbouw of het geluk hadden een Nederlandse vrouw te trouwen. Zij bleven hier. Zo’n honderdveertig duizend Duitsers vonden in die periode in ons land een nieuwe Heimat. Al hoewel niet zo massaal als naar het noorden, kwamen de Hannekemaaiers en de Kiepenkerls uit het Münsterland ook naar Twente.
De arbeidsmigratie had echter ook haar duistere kanten. Veel arme Duitse meisjes gingen eind 19e eeuw in op lokkende advertenties waar grote verdiensten als kindermeisje, dienstmeisje, kokkin of serveerster in het welvarende Holland in het vooruitzicht werden gesteld. Er vonden in Duitsland door malafide bemiddelaars voorselecties plaats want de meisjes moesten natuurlijk vooral mooi maar ook argeloos zijn. Vervolgens vertrokken ze in het gezelschap van een mensensmokkelaar via diverse routes per spoor naar een zogenaamde betere toekomst. De meeste kwamen echter ongewild in de prostitutie terecht. De Duitse en Nederlandse politie kregen er wel lucht van maar konden er geen vinger achter krijgen hoe de routes van de mensensmokkelaars liepen. Toen bleek dat Enschede een dubieuze rol speelde in die illegale vrouwenhandel, hield men op de stations van Gronau, Bentheim, Oldenzaal en Enschede de reizigers goed in de gaten.
De mensensmokkelaars waren echter slimmer……
De vrouwen en meisjes kwamen niet verder dan het station van Ahaus waar ze door een rijtuig werden afgehaald en via de grens bij Buurse naar een onderkomen in Enschede werden gebracht.
In de buurt van de huidige wijk Dolphia werd een “wijnhuis met damesbediening” uitgebaat met de naam “Schweizerhaus” (waarom denk ik hier meteen aan de naam Wiener Café?) waar de dames voorlopig min of meer gedwongen te werk werden gesteld. Bij gebleken “geschiktheid” werden ze verder door verhandeld naar gelijksoortige gelegenheden in het westen.
Het was zowel de Duitse als de Nederlandse autoriteiten een doorn in het oog maar ze konden er weinig tot niets tegen doen. Voor de vrouwenhandelaren was het een zeer
lucratieve business waaraan pas bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog toen alle grenzen hermetisch op slot gingen, een einde kwam…….



 

 




Kiepenkerls waren grote buitenlandse concurrenten voor onze marskramers..
 

 



Hannekemaaiers op weg naar het welvarende Holland..
 

 

 

 

 






WILDPLASSEN.....



Wie plassen wil tegen de kerk,


stuit op dit ingenieuze werk

waarbij de Heere vurig hoopt


dat ‘t in je eigen schoenen loopt.



Gerrit wijst ons erop
dat je niet zomaar ergens in de stad zonder risico je plasje kunt droppen....

 

 

 

 

 





 


 






Wanneer we vanaf de Oude Markt via de doorgang naast en achter de R.K. St. Jacobuskerk naar de Walstraat lopen, zien we dat er in diverse hoeken tegen de muren van het kerkgebouw driehoekige stalen platen zijn aangebracht. Ik vroeg me bij de eerste aanblik af waarvoor die dienden en maakte een foto.. Het blijkt een doeltreffend middel te zijn tegen wildplassers die na uitbundig cafébezoek hun volle blaas uit frustratie of hoge nood tegen de kerk wensen te legen. Wie hierbij echter niet op de platen let, krijgt zijn boodschap rechtstreeks op schoenen of broekspijpen terug….
Zo heeft Enschede na de verdwenen betonnen of granieten openbare pisbakken (urinoirs) en “Geef mij maar Enschede met zijn ondergrondse plee” weer een sanitaire toeristische trekpleister terug.



NATTE VOETEN


Wie tegen de kerk aan pist,

begaat een van de ergste zonden
.
Daar heeft St. Jacobus met een list

een passend antwoord op gevonden.


De kerk straft zo onmiddellijk
wie tegen zijn muur gaat urineren.
De zondaar krijgt onverbiddelijk
een natte les te leren.


Via een driehoekige plaat
die schuin naar voren loopt,
wordt hij die daar te plassen staat
met eigen wijwater gedoopt.



 

 




Achterkant van de Jacobuskerk aan de Walstraat
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     ;
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

VICKSVAPORUP


Wie de vervelende symptomen van griep of verkoudheid kent zal waarschijnlijk ook het potje met zalf wel kennen die helpen kan de ziekteverschijnselen te verlichten .
Het middel bevat veel geneeskrachtige antiseptische oliën en dat is wellicht ook de reden dat de zalf ook tegen muggenbulten en kalknagels wordt gebruikt.
Het wordt gemaakt door Vicks dat een onderdeel is van het grote Amerikaanse concern Procter & Gamble.
Vicks richt zich vooral op medicinale middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn en met name hoestdranken, keelpastilles en inhalatiemiddelen. Daarnaast maakt Vicks middelen om symptomen van verkoudheid en griep te verlichten, dan wel weg te nemen. Een van die middelen is Vicks VapoRub. Het is een zalf die bedoeld is om te inhaleren of om het op borst en rug te smeren. Tijdens de nachtrust worden de antiseptische oliën dan ingeademd en kunnen de longen beter adem halen. Daarnaast kan met de zalf ook een stoombad worden gemaakt en ook dan wordt de zalf geïnhaleerd. Het middel is makkelijk verkrijgbaar, onder andere bij elke bekende drogisterij en apotheek. Het is te koop in een 50 en een 100 grams potje, welke gekenmerkt wordt door een karakteristieke blauwgroene deksel.
Het basisbestanddeel van VapoRub is vaseline dat een restproduct van aardoliewinning is. Vaseline kan goed worden gebruikt om de huid tegen ziekteverwekkers te beschermen en wordt ook gebruikt om brandwonden af te dekken. Het wordt eveneens in de cosmetica gebruikt en als middel om vastgelopen scharnieren te behandelen en om ijzer tegen roest te beschermen.
Bij Vicks VapoRub dient het als een soort oplosmiddel om de geneeskrachtige plantaardige oliën in te verwerken. Door het te inhaleren door middel van een stoombad met heet water (niet kokend) worden de longen goed gereinigd. Bacteriën, schimmels en virussen worden vernietigd en met name tijdens verkoudheid geeft inhaleren een sterk verlichtende werking. Als inhalatiemiddel mag het niet onder een leeftijd van twee jaar oud worden gebruikt en oudere kinderen mogen het alleen gebruiken onder toeziend oog van een volwassene.
Maar ook als je niet verkouden bent maar toch last hebt van geïrriteerde luchtwegen kan een stoombad met de geneeskrachtige oliën als eucalyptus, kamfer en thymol goed helpen om de klachten te verminderen.



             
 

        
 

            

 

Procter & Gamble (P&G) een multinationaal bedrijf met hoofdkantoor in Ohio  die consumentenproducten fabriceert, maakt behalve Vicks nog 23 andere merken die elk een verkoop van meer dan een miljard dollar per jaar halen.
Om een een paar vooral voor ons bekende producten te noemen zijn b.v.;
Ariel - wasmiddel
Braun (van Gillette) - scheermachines
Lenor - wasverzachter
Duracell - batterijen (verkocht aan Berkshire Hathaway in 2016)
Gillette - scheermesjes en andere verzorgingsproducten
Head & Shoulders - shampoo
Mach3 - scheermesjes
Naturella - maandverbanden en inlegkruisjes
Olaz - gezichtsverzorging
Pampers - luiers
 

 

 

 

 

 

 





VETIER OP DE BOERDERIEJ'



Dat het leven op de boerderij uit hard werken bestaat hoeft niemand aan te twijfelen.
Elke dag koeien melken, de beesten voeren, de earpl en het hooi moet van het land en ga zo maar door. ’s Avonds vroeg in de veren en ’s morgens er ook vroeg weer uit.
Zo ook bij Bertus en Hanna die op een boerderij in Össel woonden.
Was er dan nog iets voor de broodnodige ontspanning. Deden ze nog iets aan sport en spel?
Nou reken maar van yes…

Dat lees je ook in dit rijmsel dat Mini ergens in de krochten van het internet vond..


Enige kennis van de platte proat is hierbij wel nodig…
 
 

 

 

 





 

 






HANNA DÖT AN TOAFELTENNIS      


Hanna döt an toafeltennis,
Sjonge, jonge wat ’n spul!
En natuurlek mut ik metdoon,
Eerlek, ’t is gin flauwe kul.


Bi’j de jongs van oome Hennek
ln de stad doar hew’t geleerd,
En ik b’loaf ow da’w dee ball’n,
Aardeg hen en weer hebt pleerd.


Now wi’j hadd’n der gin gerei vuur;
Gin toafel met zo’n oonwies blad
Wi’j hebt oonze metwostoafel
Midd’n op de delle zat


’k Zee now hew wie nog gin plenkskes,
O, zeg Hanna, niks gin nood,
I’j houwt met de koll’nschuppe,
Ikke met de plaank van ’t brood.


Wi’j an’t houw’n met nen siepel,
Alvedan van hen en weer;
Efkes later stun’k te huul’n ...
Wat dee’n mi’j de oog’n toch zeer!


’k Heuw met miene siepeloog’n
Net zo lang, da’k niks meer zeug.
Tot da’k met ’n vaa’tje achter
Oonze bol de grup in vleug.


Too’k doar weer was oet ge’krabbeld
Zeg oons Hanna; ’t geet nich good,
’k G’leuf da’w mear wat aanders opzeukt,
Nich meer met den siepel doot.


Toen he'w ’t doan met ’n klein wit knölke,
’k Gaf ’n drupschot völs te hoog
En in eenmoal kreeg oons Hanna,
’t Knölke liek op ’t linkeroog.


Noh, dat gaf mie toch nen bekkerie,
Hanna smeet de broodplaank daal,
En ik miene koll’nschuppe
Bi’j ’t fenuus, met groot kebaal.


De schoonmoor zee, ik har ’t ekspres doan,
Ik zegge; meanske hoalt ow stil,
Too ik lest ’n kop kepot veul,
Har i’j ok de grootste wil.


Mear ’t is oet met toafeltennis,
’k GLeuf nich da’k nog weer begin,
Want too’w ‘soams noar berr’ hen gung’n,
Har de vrouw de smoor nóg steeds in.



 

 




 

 

 

 

 





UITSLAG RAADPLAATJE FEBRUARI         


De opgave bleek niet zo moeilijk. We kregen elf goede antwoorden binnen en vreemd genoeg allemaal van dames op leeftijd. Blijkbaar maakte de bekende woninginrichtingzaak  van Poessé op de hoek van de Pathmossingel en de Zwedeweg in het verleden meer indruk op dames dan op heren.

Het pand heeft inmiddels een andere functie.

Het lot bepaalde als zo vaak weer de winnares.
Zij krijgt heel toepasselijk een fles heerlijke advocaat, uiteraard de beste eierlikeur va
n Zwarte kip.


Ouderwets?


De  betreffende dame heeft er de leeftijd voor en voor feestelijk PASEN toch lekker met een toefje slagroom.





 

 

 

 


Vroeger zat hier de zaak van Woninginrichting Poessé
 


Tegenwoordig is Cafetaria De Pieper hier gevestigd en kun je hier terecht
voor de snack en de lekkere trek.....

 

 

 

 



           

 
HET STOND IN DE KRANT.......


Op Facebooksite OUD ENSCHEDE kwam kortgeleden een foto voorbij waarop we Tuindorp Broekheurne herkenden met daarop een grote houtstapel voor het naderend paasvuur. De foto zal in de jaren 50 rond Pasen geschoten zijn want we troffen een stukje in de Tubantia van 9 april 1955 die de gebeurtenis onderschrijft.


      




 

 

 



RAADPLAATJE MAART


Oei! Wat een moeilijke deze keer!

Een gevelsteen aan een huis uit 1901. De straat waaraan het huis dat bijna nog in de originele oude staat is, heeft in de zestigerjaren een andere naam gekregen en was voorheen verhard met kolengruis waarnaast een beek liep. Het staat niet ver van onze school en Meneer Fokkens heeft ooit aan de straat gewoond.

Succes!



Bel of mail de oplossing door aan Mini of stuur in naar;

info@stefenfen.nl

en maak kans op een leuke prijs…

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

                  ;
 

 

 

 

 

TOP

HOMEPAGE