JANUARINIEUWS  2016
 

 

 JANUARI 2016

Het "Oale Joar" ligt alweer een paar weken achter ons met daarin als hoogtepunt onze geslaagde reünie op 25 september 2015.
Wat ons betreft zouden we voortaan elk jaar wel een samenkomst willen organiseren, mits er voldoende belangstelling voor is...
Verder hopen we de komende maanden weer leuke wetenswaardigheden bij elkaar te sprokkelen...

Hierbij onze beste wensen voor een zorgeloos, liefdevol maar vooral gezond 2016!
 


 

 


van de haas die NAAR PARIJS WOUDe liedjes die we vroeger op school zongen, hadden meestal een opvoedend karakter.
Zo ook dit eenvoudig versje dat er voor waarschuwt nooit van je voorgenomen doel af te dwalen,   
hoe verleidelijk de zaken die je onderweg tegenkomt ook zijn.Luister, lees en zing mee bij "NOSTALGIE"
 

 
FOTO UIT DE SCHIETTENTVoor ons jongens van een jaar of 15 was de schiettent een van de boeiendste attracties van de kermis. Wanneer je met een goed gericht schot de roos trof, raakte je meteen de afdrukknop van een fototoestel waardoor je, nog in schiethouding, op de kiek kwam. Zo’n actiefoto was een trots bezit. Leuk was ook dat je vrienden die je bijstonden mee op ’t portret kwamen. We kennen de succesvolle schutter niet maar een van zijn toeschouwers uiterst links is onze klasgenoot Gerrit Huisman…


 

 MOORD IN HET RUWENBOS


Het Ruwenbos is een wijk, gebouwd op het gebied dat wij vroeger “het Roerink” noemden naar de daar wonende boer en zijn boerderij. Het bos dat er nu gedeeltelijk nog staat heette Roerinksbos.
De naam Ruwenbos heb ik in mijn jeugd zolang ik er heb gewoond nooit gehoord…
Nu blijkt dat het een eind verderop richting Helmerhoek moet hebben gelegen.
Dat het er nogal ruw aan toe ging kunnen we lezen in het hier afgedrukte oude bericht uit de Twentsche Courant van 6 juli 1850….
 

 
HAARCREME

Of je nu een vetkuif had of keurig opzij of achterover gekamd haar, je had destijds als verkering zoekende jongeman Brylcreem nodig om een meisje te kunnen veroveren en vooral niet meer kwijt te raken...
De reclame slogan was dan ook “BRYLCREEM VOOR HAAR DAT HAAR BEKOORT!”

  

 
BIJZONDER JUBILEUM

Direct na de oorlog werd er in elke buurt wel een buurtvereniging opgericht. Men was blij weer vrij te zijn en dat moest samen gevierd en beleefd worden. Bijna iedereen werd lid…
Maar dat je bij je geboorte al lid werd gemaakt en dat tot nu toe 70 jaar lang en actief bent gebleven, is heel bijzonder en een erelidmaatschap waard.
Het overkwam Henny ter Morsche, echtgenoot van onze Jenny en haalde zelfs de krant…
Voor wie het heeft gemist;

  

 
DODELIJK ONGELUK OP 13 JANUARI 1956

De meeste van ons zullen zich het nog wel herinneren, twee jongens naast elkaar fietsend op de Haaksbergerstraat bij slagerij Tieman, werden geraakt door een passerende vrachtwagen waarbij een van de jongens onder wielen kwam en verongelukte…..
Dagenlang heeft de door de politie met krijt getekende omtrek van de jongen nog op de plek op straat gestaan en iedere keer wanneer we er langs kwamen werden we er mee geconfronteerd.
Het ongeluk was aanleiding voor de oprichting van de verkeersbrigadiertjes die ons veilig over de drukke Haaksbergertstraat moesten begeleiden.
Dat de Haaksbergerstraat levensgevaarlijk was bleek uit het feit dat de eerste brigadiertjes van Enschede in dienst traden bij de oversteekplaats ter hoogte van de St. Janskerk waar de kinderen van drie scholen moesten oversteken…..


 
 

  

 EUDOKIAKERK

We hebben het allemaal meegemaakt de bouw van het winkelcentrum op het Stadsveld en de daar tegenover gelegen EUDOKIAKERK.
Het winkelcentrum staat er na enkele verbouwingen nog, de kerk geplaagd door leegloop, moest plaatsmaken voor een prestige project.
Achter de kerk woonde onze klasgenoot Hennie. Zijn huis staat er nog dat intussen bewoond wordt door zijn familie die op dit moment  bezig is om huis en erf weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen.....


Lees het bij   "GEDICHTEN"
 

 

NIEUWJAAR 2016Tot slot voor de liefhebbers ook dit keer weer een puzzeltje met een  Nieuwjaarswens in het Twents ..Wij wensen veel puzzelplezier!!
 


 


 

TOP

HOMEPAGE