DECEMBERNIEUWS 2021
 

 

 

KERSTLIED

In deze tijd van het jaar komt er uit Mini’s platenrekje natuurlijk een Kersthit tevoorschijn..

We luisteren naar een wereldberoemd paar uit de jaren zeventig......Luister en kijk mee bij;     
NOSTALGIE


En… heb je nu zelf een zanger of hit uit je tienertijd die nog eens graag wilt horen en met ons delen?....


Bel of mail het door naar Mini dan gaan we er voor een volgend
“OALD NIE’JS” mee aan de slag.

 

 
                                SOKKEN STOPPEN


          WELKE MOEDER DOET DAT TEGENWOORDIG NOG?


                 


Als er wat aan mankeert gooien we ze gewoon weg. Nieuwe haal je met vier paar tegelijk bij de HEMA voor een redelijke prijs…Dat was vroeger anders…
Moeder was er maar wat druk mee want de gaten (knollen noemden we ze) wilden wel groeien in de wollen sokken van vader en mij. Ik zie haar nog zo aan de keukentafel zitten met haar naaimandje met kaartjes en knotjes Scheepjeswol, hoofdzakelijk zwart en grijs. De gaten werden met behulp van een stopnaald met onder het gat een leeg schoensmeerblikje of een borrelglaasje vakkundig gedicht. Op het laatst had je sokken die meer uit stopwol dan de oorspronkelijke breiwol bestonden……. Of dat nu zichtbaar was of niet, je moest er mee verder, want zo kwam splinter destijds door de winter…

                                              Grote gaten in onze sokken
                        noemden we vroeger knol.
                        Moeder zat dan met de brokken,
                        gelukkig was er Scheepjeswol.
                    

                        

 

 VAN HOUTEN CHOCOLA...


In de maand december was er ook in onze jeugd veel meer te snoepen en te snaaien dan de andere maanden….
De bedrijven die al dat lekkers fabriceerden maakten dan ook volop reclame zoals de toen bekende chocoladefabriek van Van Houten…  


         
 

 

KERSTBOMENMARKT


Op internet kwamen we deze aardige foto tegen van de kerstbomenhandel op de Oude Markt.
We staan met de rug naar de Grote Kerk en kijken tegen een rij oude stadvilla’s aan waar vroeger de textielbaronnen woonden. We schatten het begin jaren vijftig. De meeste fabrikanten zijn weg en de panden zijn kantoor of bank geworden. Alleen waar nu de Kater zit was nog bewoond door de heren Scholten. Nu is het een aaneengesloten rij horeca.
Een pand liep hierop al vooruit. De Grolschreclame is van het Chinese restaurant Tai Tong.
Naast een mooie oldtimer-bus valt ons oog op de kleding van de beide mannen. Ze hebben allebei een alpinopetje op, een hoofddeksel dat in die tijd in de mode was en veelal door mannen en jongens werd gedragen. De man met fiets heeft een zogenaamde gabardine regenjas aan die ook het tijdsbeeld van de vijftiger jaren mooi weergeeft.
Handelen in Kerstbomen was toen een hype. Gerrit herinnert zich nog toen hij een jaar of tien was, dit ook door veel particulieren aan huis werd bedreven om een kerstcentje bij te verdienen.
Vrienden kwamen enthousiast vragen of zijn ouders mee wilden doen. Ze konden dertig bomen tegen een leuk prijsje inkopen. Vorig jaar hadden kennissen er flink aan verdiend.
Vader leek er wel oren naar te hebben, maar Gerrits moeder, een nuchtere Friezin, had al in de gaten dat er veel te veel amateur kerstboomverkopers waren en zij was toen al van mening dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie waren voor de toekomst. Het ging dus niet door. De vrienden vonden een ander slachtoffer en samen starten ze in de gang naast hun huis de verkoop.
|Het viel allemaal vies tegen. Ook wij kochten er niet want ons beumke met kluit had de zomer goed doorstaan en kon zo weer gebruikt worden. Ze verkochten negen bomen met winst en op de laatste dag gingen er vier weg met verlies. De rest waar ze mee bleven zitten moest mee met het afval.
Moeder haalde dus haar gelijk, maar in plaats van enig medeleven, moest ze het er nog even inwrijven door sarcastisch op te merken; “Ik heb ’t oe toch zegt!”
De vriendschap bekoelde hierop tot bijna het nulpunt.....


 

 

 


                                                   KINDEREN ZINGEN BIJ DE KERSTBOOM…
 U zijt wellekome
Jezus wat een weer
zou Santa nog wel komen
We hopen het zeer
U zeit wellekome
in ons nederig huisje klein
Kerstmis is gekomen
en daarbij het (vr)eetfestijn
Kom, schuif erbij….
Herders op de velden
raakten tot hun spijt
Wijl zij hun schaapjes telden
Er enkelen kwijt
zij volgden in onwetendheid
’n and’re Engel op zijn pad
Hoe konden zij nu weten
wat die met hen voorhad
Hem stil aanbad… 

Josef en Maria
en het kindje klein
Ik ben nog iets vergeten
bij Albert Heijn
Het zal de pret niet drukken
laat ‘t vooral gezellig zijn
En in geval van nood
smaakt worst ook zonder brood
Kom, schuif erbij…
(Hierna gaat het gezang niet verder, de kinderen hebben versnaperingen in de boom ontdekt en zijn aan het plunderen geslagen. Dat is ook te zien, er hangt  geen kransje meer aan.)
 

 


WE KRIJGEN DE BESTE WENSEN VANUIT ONZE OUDE SCHOOL...
 

 


 

     


 

                                                                                     
         

                                                                                                                                               
                                                  EINDEJAARSHERINNERINGEN....                             

 
 


 


 
 


 


 


 


 


 

  
                          
 


 

                 
 
            


 

                                       
                                                                                     

 EN KENNEN WE DEZE NOG?                             
            


                                  
                
                                        
                                                                                                                                      
                              


 
 

 OUDEJAARSLEGENDE...


Gerrit heeft van een oude legende een leesbaar verhaal gemaakt.

 

 

 

 

 

 


EEN OUDEJAARSLEGENDE  

 

Lang geleden toen woeste heide, zandverstuivingen en dichte eikenbossen het Twentse landschap bepaalden, woonde in een schamel optrekje op de grens van de Driener - en Lonnekermarke een arme boer. Hij leed er een karig bestaan waarbij hij zichzelf en zijn vrouw en dochter nauwelijks in leven kon houden. Daarbij was er steeds de angst om weggestuurd te worden, hij was namelijk een kotter of ook wel keuterboer die op de grens van de Marke gedoogd werd. Nieuwkomers, vooral als ze behoeftig waren, werden op de markegronden niet toegelaten. De boer had echter slim gebruik gemaakt van de enige uitzondering op die regel door voordat een inwoner van de marke zijn krotje had ontdekt de schoorsteen te laten roken. Was dit het geval dan mocht hij, als hij zich niet misdroeg, blijven tot aan zijn dood…..Pech had hem achtervolgd, ooit was hij een gewaarde boer geweest in de Esmarke maar de graaf van Bentheim had hem bij een conflict op listige wijze van zijn eigendommen beroofd waarna hij uit de Esmarke werd verbannen…
Ook hier op de grens van twee marken waar hij rust hoopte vinden, achtervolgde hem het noodlot. Al snel overleed zijn vrouw waardoor hij alleen met z’n achtjarige dochtertje achterbleef……
Wanhopig was hij te snel hertrouwd met een vrouw uit het verre Holland die aardig en zorgzaam leek maar achteraf een feeks en een furie bleek die toen ze eenmaal haar kont binnen had, het huisje terroriseerde waarvan zowel de boer als het kind het slachtoffer waren……..
Het was oudejaarsdag, het vroor stevig en er lag een dik pak sneeuw waarvan de bovenste laag door een harde ijzige wind in witte vlagen over de heide werd gejaagd…..
Desondanks stuurde de stiefmoeder het meisje naar Enschede om olie te halen voor het bakken van de oliekoeken die met de jaarwisseling gegeten werden. De boer wilde mee, maar hij werd afgeblaft, het kind moest leren zich zelf te redden en hoe zwaar het leven van een vrouw in armoede was..
Niet gekleed op de felle kou want warme kleding bezat ze nauwelijks, ging het arme kind op pad naar de stad die ongeveer op een dik uur gaans lag….. Ze had geluk dat ze de straffe wind in de rug had en bereikte heelhuids maar rillend van de kou de winkel waar men haar bij de haard even liet rusten en iets warms te drinken gaf. De terugweg was door de striemende tegenwind zwaar en ze besloot de kortere weg door het bos te nemen waar ze eigenlijk niet mocht komen omdat daar de grafheuvel lag waar de witte wieven woonden. (Dit moet in de buurt zijn geweest van het huidige huize ’t Pott waar men in de vorige eeuw bij afgravingen een urn en een bronzen sieraad vond.)
Enigszins beschut door de bomen, maar uitgeput en verkleumd, geraakte ze bij de grafheuvel. Juist toen ze haar pas wilde versnellen, dook vanachter een dikke eik een wit wief op. Het kind schrok maar het vrouwtje was heel vriendelijk en vroeg wat ze met zulk weer in het bos deed. Angstig vertelde het rillende meiske haar verhaal… “Kom mear efkes binn’n,” sprak het wiefke en naam haar aan de hand mee de grafheuvel in waar het behaaglijk warm was. Het kind dat de verhalen had gehoord over de grote rijkdom van de witte wieven, keek, toen ze wat bijgekomen was van de kou en haar ogen aan het schemerlicht gewend waren, verwonderd rond. Alles was waar… Overal lagen gouden en zilveren sierraden en zelfs de tafel en de stoelen waren van goud……
“Zeuk mear wat oet” zei het wiefke uitnodigend, “I’j mait zo völle pakk’n a’j wilt, mear wal binn’n 7x7x7 tell’n aanders mo’j hier 7 joar bliev’n.” Het kind koos in haar argeloosheid slechts een klein zilveren olielampje uit waarbij het wiefke tevreden knikte…. Ze leidde het meisje, dat haar hartelijk dankte, naar de uitgang, streek met haar hand over het lampje en wenste haar wel thuis…….
Het olielampje straalde nu zo’n warmte uit dat de kou en de vermoeidheid uit haar lijfje verdwenen, ze zette flink de pas erin en was binnen de kortste keren weer bij haar huisje.
Haar stiefmoeder nam mopperend de oliefles aan en vroeg waar ze zolang was gebleven….
Het meiske vertelde met horten en stoten het verhaal over het wiefke, al het goud en het lampje…..
De mond van de vrouw viel van verbazing open… “Leugenaar”, schreeuwde ze en sloeg het kind hard met de vlakke hand in het gezicht. Haar woede werd nog groter toen ze het lampje zag en besefte dat het kind de waarheid sprak. “Waarom heb je niet meer gepakt dan alleen dat lampje, we hadden rijk kunnen zijn en het ellendige rotleven hier achter ons kunnen laten!” snauwde ze..
Even later besloot ze zelf zonder iets aan de boer of kind te zeggen naar de grafheuvel te gaan…….. En warempel, daar kwam het wiefke weer achter een eik vandaan en vroeg wat de vrouw hier zocht… Ze verzon ter plekke een verhaal van ziekte en armoede om zo het medelijden van het witte wief op te wekken. Ook zij mocht mee naar het binnenste van de grafheuvel en ook haar nodigde het wiefke uit om uit te zoeken zoveel ze wilde, maar wel binnen 7x7x7 tellen. Nog voor deze waarschuwing was uitgesproken, haalde de vrouw een grote zak onder haar rokken vandaan en begon te graaien. De zak raakte steeds voller en zwaarder maar ook de tijd verstreek. Nog een ketting hier en wat gouden munten daar en ook die armband kon er nog wel bij en ja, die spiegel waarin ze zelf behangen met de rijkdommen kon bewonderen en dan nog die…………
BOING!!!! Met een luide gongslag was de tijd om en het vriendelijke wiefke veranderde in een afschrikwekkende gestalte. Nu kwamen er ook andere boosaardige witte wieven tevoorschijn die de vrouw duidelijk maakten dat ze zeven jaren in de grafheuvel moest blijven om al de kostbaarheden te poetsen. Ze kon smeken wat ze wou, haar blinde hebzucht was haar fataal geworden.
Intussen waren de boer en zijn dochter ongerust op zoek gegaan maar bij de grafheuvel was het stil en verlaten. Dagelijks keken ze naar haar uit en vroegen voorbijgangers of ze haar gezien hadden.
Niemand was haar tegengekomen of had iets over haar vernomen….. Ze was spoorloos verdwenen.
Precies een jaar later hoorden de boer en zijn dochter ’s nachts zingen;
“Goa hier vot, rap en vlug, in Brookheurn krie’j ’t geluk terug.”
Angstig maar nieuwsgierig gingen ze naar buiten. Het was een heldere nacht waarbij de maan en de sterren de besneeuwde heide in een zilveren licht zetten. Daar dansten en zongen de witte wieven. Ze wilden weer naar binnen vluchten maar daar kwam reeds het vriendelijke wiefke op hen af…..
“Do wat wi’j zingt en goa hier vot, loat alns achter, kiek nich um en nem allenig ‘t laempke met.”
De boer protesteerde nog maar het wiefke legde hem met een handgebaar het zwijgen op. Ze stampte drie keer met haar voet op de grond en daar verscheen uit het niets een koetsje getrokken door een vurig wit paard. De boer voelde aan dat hij beter kon gehoorzamen, het kind haalde haar lampje en nauwelijks waren ze ingestapt of het koetsje zette zich in beweging. In vliegende vaart waarbij het leek of ze zweefden, stoven ze over de zandwegen en even later hielden ze halt bij een grote boerderij in Broekheurne waar ze bij de niendeur al werden opgewacht door een weduwe en haar zoontje…..Bij de boer en de weduwe was het liefde op het eerste gezicht en ook de kinderen voelden zich tot elkaar aangetrokken. De weduwe was na het overlijden van haar man en een mislukte oogst in de problemen gekomen en dreigde omdat ze de pacht niet kon betalen uit de boerderij te worden gezet…..Terwijl men nog in elkaars verhaal opging, brieste het paard luid en verdween met het koetsje in het duister. “Mien laempke!”, riep het meisje geschrokken, maar toen ze buiten kwamen stond het op de rand van de put en straalde een helder wit licht uit terwijl tegen de put een grote zak stond vol goud en kostbaarheden…. Wat ze niet wisten dat dit de zak was die de boze stiefmoeder verblind door hebzucht had gevuld……… Het vervolg lag voor de hand. De boer en weduwe trouwden, ze losten haar schulden af met de inhoud van de zak waarbij er zoveel over bleef dat ze de boerderij en bij behorende land konden kopen…


          

Na zeven lange jaren lieten de witte wieven de stiefmoeder vrij. Maar ze was niet meer de tirannieke helleveeg van vroeger. Het zware leven in de grafheuvel had haar gebroken. Haar tanden waren uitgevallen en haar haren waren wit…. Zo snel ze kon spoedde ze zich naar het huisje, maar daar was niets meer. Toen de markeboeren hadden ontdekt dat de boer en het kind weg waren, hadden ze, om te voorkomen dat er een ander in trok, het optrekje met de grond gelijk gemaakt waarna de heide de plek weer had overwoekerd….. Bedelend en de waanzin nabij zwierf de stiefmoeder rond, maar nergens werd haar verhaal over de witte wieven geloofd en overal werd ze weggestuurd tot ze voorgoed verdween, naar men fluisterde, opgeslokt door het grondeloze meer in het Aamsveen.
Zo zien we hoe gul de witte wieven waren voor de eerbare en goed willende, eenvoudige mens terwijl de egoïsten, graaiers en schreeuwers die met hun grote mond de wiefkes uitdaagden of het volk tegen ze opjutten, konden rekenen op meedogenloze en wrede straffen……..
Kom daar nu nog eens om, het tegenovergestelde is eerder het geval……

                   

 

450

 

 

 

 

 

 

OPLOSSING RAADPLAATJE NOVEMBER...


Hoewel het torentje is verdwenen, herkenden toch velen van jullie de oude ambachtsschool aan de Boddenkampsingel waar ook klasgenoten hun opleiding hebben genoten.
Tegenwoordig zijn er appartementen van gemaakt waar, wat de huurprijs betreft, alleen  de rijken van onze stad een plekje kunnen vinden.


Er moest dus weer eens geloot worden om de maandprijs.


De school leidde destijds ook bakkers op dus de winnaar ontvangt toepasselijk een groot pak heerlijke roomboter kerstkransjes......
We waren er vroeger gek op maar konden er pas van genieten als ze eerst dienst hadden gedaan als kerstboomversiering. Elke dag mochten we er een uit de boom vissen en met smaak verslinden...
Ach zoete herinneringen toen zo’n koekje nog een  traktatie was...
 

 

 

 


RAADPLAATJE DECEMBER

 

Op de foto een patatkraam, een fenomeen dat in onze lagere schooltijd in de mode kwam, op veel plaatsen in de stad opdook en waar we gretig gebruik van maakten.
In onze buurt waren dat Blinde Dries bij de Gunningschool, de patatkeet van Hennie aan de oude Broekheurnerweg en de wagen bij de dikke steen aan het begin van de Pathmossingel.
Een van de eerste en populairste was die op de foto....

Weten jullie nog waar die stond en wie de eigenaar was, tevens naamgever van de keet?
Bel of mail de oplossing door aan Mini en maak kans op een leuke prijs…


 
  

 


Wij wensen iedereen mooie en sfeervolle dagen, een plezierige jaarwisseling en een gelukkig, hoopvol en gezond 2022! 
                                                 Goodgoan!!                                         
                                                                                    
  

 

 

TOP

HOMEPAGE